Hornstulls Semmelsoda

Hornstulls Semmelsoda

Sveriges första läsksemla – Hornstulls Semmelsoda

Den är vacker att beskåda, Hornstulls Semmelsoda som nu kämpar om platsen i rampljuset tillsammans med bl.a. Roy Fares Nachosemla. Semmelwrap känns så 2015 vid det här laget. Hornstulls Semmelsoda är ett samarbete mellan den underbara butiken Soda Nation, Hornstulls handelsplats och Porla Brunn. Marc Strömberg har gjort den snygga etiketten, d v s mannen, myten, legenden bakom Hjortrongranat. Ni har väl inte missat när Marc gästar Gottepodden?

Hur smakar då denna skojiga skapelse? Vi klunkar så får vi se! Den lätt grumliga läsken har en rik doftpalett. Stick ned näsan bland de lätta bubblorna och känn aromer av vanilj, spraygrädde på flaska, och kryddigt bröd.

Sötman är rund och fin, väl tilltagen med inslag av vaniljsocker. I bakgrunden göms en aning fruktig syra. Det hela klipps av ganska snart av en lite udda bismak, kan det vara mandeln? Dock smakar det inte alls mandelmassa som hos Cherryläsk, vilket det väl heller inte gör i en semla. Här får väl erkännas att Sockerbiten inte är någon större fantast av bakverket semla. Så att göra det till läsk istället borde ju vara ett genidrag.

Kardemumman från aromen rullar runt i hela munnen och ger smak och efteråt värmer Hornstulls Semmelsoda lite i halsen. Även en brödig ton finns i smaken.  Tillsammans bildar smakerna känslan av en hetvägg, där en rejält gräddig semla badar runt i varm mjölk och generöst med florsocker har pudrats över.

I första anslaget är Hornstulls Semmelsoda fruktig mot tungan, sedan breder mandeln och semmelsmaken ut sig. Om man blundar sitter nog smaken som en smäck, men det får jag lämna över till semmelfantaster att avgöra.

Hornstulls Semmelsoda är en oerhört speciell cream soda och det går inte att ta ifrån den känslan av ett gräddigt bakverk som fyller upp hela munnen.

Vad kostar Hornstulls Semmelsoda och var köper jag den?

Pris 30 kr.
Inköpsställe: Soda Nation, Hornstull. Säljs fr o m 1 februari. Börja köa nu.
Rekommendation: Låt inte vänta ända till fettisdagen.

Betyg 4 av 5 sockerbitar.

Följ Sockerbiten på Instagram Dela recensionen på Facebook

About Andreas Engvall

Andreas Engvall är grundare, skribent och recensent på Sockerbiten och har skrivit över 1000 recensioner av godis, glass och läsk. Andreas älskar root beer och cola och jordnötssmör. Några favoriter är Jarritos Mexican Cola och Ben & Jerry's One Love.