Cuba Cola

Cuba Cola

Obs! Denna recension innehåller omdömen om både nya Cuba Cola från Spendrups och framförallt av gamla versionen som bryggdes av Guttsta källa. Det är bara att fortsätta läsa nedan. Vi börjar med Guttsta källa:

Den klassiska fulcolan Cuba Cola har ett tungt renommé och levereras i den sötaste PET-flaska ögat skådat. När läsken väl sipprar ned i glaset sveper ett uns av nostalgi förbi då doften är identisk med isglassen Igloo om än med ett sting av plastlukt, troligtvis från tidigare nämnd flaska.

Färgen är djup och mörk, en fin variant av den brunröda kulör vi är vana att se cola i. Läsken har en smörig och tydlig kolasmak och en rund och rejäl sötma som är perfekt avvägd.

Smaken påminner om kolavarianten av de isglassar man frös in själv som ung, de i avlånga mjukplastbehållare. Just den där smaken som uppstod när man sög ur den koncentrerade kolan och allt som blev kvar var en tråkig isbit.

Citrusnivån är låg och ger istället plats åt den finsockersötma som finns i läsken. Man kan även känna en liten julkänsla över Cuba Cola som både har en aptitlig kolsyrenivå och eftersmak. Man märker att det hela tar avstamp i en god tradition av läskbryggeri hos Guttsta källa som funnits sedan 1895.

Uppdatering 12/3-20: Spendrups tar över bryggandet av Cuba Cola och har dessutom förnyat receptet. De nya burkarna finns redan ute hos Hemmakväll och sägs smaka ännu bättre än de som tillverkades på licens. Sockerbiten återkommer med ett nytt betyg inom kort.

Uppdatering 4/4-20: Nu har Sockerbiten provat den nya utgåvan av Cuba Cola och samma betyg hänger kvar. Läsken bjuder på mycket citrus i båda doft och smak. Känslan av kryddig och syrlig isglass är påtaglig. Det här är en riktigt bra fulcola som funkar perfekt en varm sommardag.

Vad kostar Cuba Cola och var köper jag den?

Pris ca 10 kr.
Inköpsställe; MatHem.se. Finns också hos Coopers Candy. Även hos Matsmart såklart.
Rekommendation: Köp, fantastisk vardags-cola. 

Betyg 4 av 5 sockerbitar.

Cuba Cola 2020

Nya burken år 2020 är stilig!

Följ Sockerbiten på Instagram Dela recensionen på Facebook

About Andreas Engvall

Andreas Engvall är grundare, skribent och recensent på Sockerbiten och har skrivit över 1000 recensioner av godis, glass och läsk. Andreas älskar root beer och cola och jordnötssmör. Några favoriter är Jarritos Mexican Cola och Ben & Jerry's One Love.