Folksoda

Folksoda

Folksoda är det första undantaget från Sockerbitens sockerregler sedan Coca-Cola Life. Då var det Stevia, nu är det sötning med äppeljuice. Men då detta är en blivande kändisläsk med en ganska central roll, vad det verkar, i den kommande filmen Hundraettåringen som smet från notan och försvann är det svårt att hålla sig. Folksoda bryggs av Berga Bruk och innehåller förutom det ryska superbäret Schisandra även körsbär.

Folksoda doftar helt ljuvligt och har en skön röd färg. Både etikettens utseende och läskens färg för tankarna till den goda och roliga läsken Leninade. Vi återvänder till aromen. Folksoda doftar starkt av sött gelégodis och körsbär med sin karaktäristiska arom av mandelmassa. Något syrligt bär finns också med i doften. Fantastiskt härligt är det i alla fall, och det är tack vare doften som Folksoda får ett godkänt betyg.

Smaken motsvarar inte alls doften. Folksoda är oerhört syrlig och i botten finns en tydlig smak av äppelmust. Det är knappt så att någon sötma bryter igenom. Istället får den sprilliga kolsyran sällskap av omoget äpple, körsbär och något beskt bär. Kan det vara Schisandra? Körbärssmaken är god men resten är tyvärr sådär. Avsaknaden av ”riktigt” socker är påtaglig.

Folksoda är ett kul koncept, att hajpa ett filmsläpp med en fysisk upplevelse från filmen. Men drick med andakt, ty denna läsk är hutlöst dyr. Kanske tror man inte att budgeten ska gå ihop på biografen och tar igen det på läsken.

Vad kostar Folksoda och var köper jag den?

Pris 29 kr(!)
Inköpsställe: Pressbyrån.
Rekommendation: Köp en och spara i din läsksamling.

Betyg 3 av 5 sockerbitar.

Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Robert Gustavsson spelar Allan Karlsson i Hundraettåringen som smet från notan och försvann. En karaktär som verkar gilla läsk, och framförallt Folksoda. OBS! Det är skruvkork och en annan form på flaskan som säljs i handeln. Foto: sf.se.

Följ Sockerbiten på Instagram Dela recensionen på Facebook

About Andreas Engvall

Andreas Engvall är grundare, skribent och recensent på Sockerbiten och har skrivit över 1000 recensioner av godis, glass och läsk. Andreas älskar root beer och cola och jordnötssmör. Några favoriter är Jarritos Mexican Cola och Ben & Jerry's One Love.