Hjortrongranat

Hjortrongranat

Hjortrongranat imponerar på flera plan. För det första innehåller läsken bara tre ingredienser; kolsyrat vatten, socker och juice av hjortron. För det andra har flaskan den läckraste etikett jag skådat. För det tredje kommer både den djupa orangea färgen, den underbara doften och djupa smaken direkt från hjortonfälten i norr. Jag återkommer till smak och doft.

Hjortrongranat är skapad av Marc som driver Instagramkontot @hardcoreandsoda och som en tidig julklapp damp detta exemplar ned i brevlådan. Vid första anblick kan man tro att Hjortrongranat är en sån där pretentiös hipster-findricka utan sötma. Men oroa eder icke, detta är en fest för er som gillar hjortronsylt.

Hjortrongranat är Norrlands guld, på riktigt. Aromen är helt fantastisk. Det är som att stoppa ned näsan i mormors nykokta hjortronsylt. De unika och söta dofterna från hjortronen kommer verkligen till sin rätt. Vid upphällning sprakar det ordentligt om kolsyran.

När sedan de första dropparna når tungan visar det sig att Hjortrongranat är mycket sötare än vad man förväntar sig. Återigen förs tankarna till den där hjortronsylten där det inte snålats med sockret. En sirapsliknande karamellig smak uppstår när hjortronsmaken nästan ångvältas över av sötman. I eftersmaken får dock hjortronen återuppstå och bidra med sin speciella smak och man kan nästan känna de där små kärnorna knastra mellan tänderna.

Hjortrongranat är onekligen härligt sötsliskig och det krävs nog att du gillar hjortron för att uppskatta läsken. I alla fall hjortronsylt. Med grädde. Och våfflor. Mums.

Update 29/10-17: Nu finns Hjortrongranat 2.0 i burk! Nytt recept med lite mindre sötma (tyvärr), mer syra och en helt fantastisk burk. Se bild nedan. Om förra versionen på flaska var som en rinnande efterrätt, så är 2.0 som huvudrätten. Den passar åtminstone fantastiskt bra till mat.

Vad kostar Hjortrongranat och var köper jag den?

Pris ca 30 kr.
Inköpsställe: Gåva, tack Marc. I januari hittar du den bl.a. på Soda Nation. Burken finns nu hos Mathem!
Rekommendation. Dra tillbaka VR-headset som årets julklapp och ersätt det med Hjortrongranat.

Betyg 4,5 av 5 sockerbitar.

 

Läskburk

Hjortrongranat 2.0 – Nu i burk med fantastisk design!

 

Följ Sockerbiten på Instagram Dela recensionen på Facebook

About Andreas Engvall

Andreas Engvall är grundare, skribent och recensent på Sockerbiten och har skrivit över 1000 recensioner av godis, glass och läsk. Andreas älskar root beer och cola och jordnötssmör. Några favoriter är Jarritos Mexican Cola och Ben & Jerry's One Love.